ALBERTSLUND: Et politisk flertal i Albertslund vil straffe de firmaer, som har penge i skattely. Kommunen vil derfor stoppe samarbejdet med firmaer, hvis de ikke kan dokumentere, at de overholder loven i det danske skattesystem, skriver tv2.dk.
- Vi vil vise vejen for, hvor langt landets kommuner kan gå for at sikre, at skatteborgernes penge ikke ender i skattely. Det er vigtigt, at virksomhederne overholder lovgivningen, og derfor skal alle, der leverer varer- og tjenesteydelser til kommunen, kunne dokumentere, at de overholder reglerne, siger borgmester Steen Christiansen (S).
Socialdemokraterne, SF og De Radikale har tilsammen flertal i Albertslund byråd. De er parate til at indføre kontrol med virksomheder og deres banker for at holde styr på, at de ikke sender penge ud af landet til eksempelvis Cayman Islands, Panama eller andre steder i skattely.
Men ifølge en skatteekspert risikerer kommunen selv at komme på kant med loven. Det er nemlig ikke altid ulovligt for virksomheder at arbejde på at bringe deres skat ned.
Magtfordrejning
På den måde kan en kommune som Albertslund uretmæssigt komme til at straffe en samarbejdspartner, der ikke har forbrudt sig mod nogen love, siger skatteadvokat og ekstern lektor ved Aarhus Universitet, Torben Bagge.
- Man skal passe på med at agere moralens vogter, hvis man selv ender med at begå en ulovlighed. Hvis leverandøren begrænser sine skatter på lovlig vis, risikerer kommunen at handle ulovligt, siger Torben Bagge til tv2.dk.
Borgmester Steen Christiansen kan ikke pege på konkrete tilfælde, hvor kommunen har afsløret en leverandør i at sende skattepenge ud af landet, skriver tv2.dk. Tiltaget kommer derimod som en reaktion på afsløringen af de 11,5 millioner dokumenter, som viste, at et firma i Panama havde hjulpet velhavere og virksomheder fra alle dele af verden med at skjule formuer fra deres lokale myndigheder.
- Det er efter min klare overbevisning magtfordrejning, hvis man blacklister en virksomhed, alene fordi den har en konto i Panama. Det kan udløse en erstatningsansvar for den pågældende kommune. Der er ikke noget ulovligt i at have penge stående i Panama eller i andre såkaldte skattely. Skat har en særlig blanket, man skal udfylde. Kommuner skal agere inden for lovens rammer, så de ikke må foretage usaglige ting, siger Torben Bagge.
Han finder det 'uhensigtsmæssigt', at kommuner vil føre skattepolitik ved at kontrollere, om virksomheder overholder skattereglerne.
- Hvis man ønsker mere kontrol med virksomheder, vil jeg klart anbefale, at man tilfører Skat penge. Det er ofte kompliceret at afgøre, om en virksomhed betaler korrekt skat eller ej. Skat taber langt over 30 pct. af de sager, man rejser, påpeger Torben Bagge.
Kommuner kan også komme i konflikt med EU's udbudsdirektiv, mener han.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.